Σελίδες

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Αγάλματα και ιστορίες του Δουβλίνου

Η πόλη του Δουβλίνου είναι γεμάτη από αγάλματα πολλά με ιστορίες και ψευδώνυμα που συνδέονται με αυτά. Ένα δείγμα από τα πιο διάσημα αγάλματα της πόλης.
Molly Malone
Nicknames: ‘Tart with a cart’ ‘Dish with the Fish’





Στη γωνία της οδού Grafton και της οδού Suffolk βρίσκεται το άγαλμα Molly Malone. Το 1988, η Molly Malone έγινε ένα από τα πιο διάσημα αγάλματα της πόλης λόγω της κεντρικής της θέσης και τέθηκε σε αφιέρωμα σε ένα παραδοσιακό ιρλανδικό τραγούδι με τίτλο 'Cockles and Mussels'. 






James Joyce Statue
Nickname: ‘The Prick with a Stick’
   

Βρίσκεται στην οδό North Earl Street, λίγο έξω από την οδό O'Connell, το άγαλμα του James Joyce  σε ανάμνηση του διάσημου Ιρλανδού μυθιστοριογράφου και ποιητή, που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της μοντερνιστικής πρωτοπορίας των αρχών του 20ου αιώνα. Τα έργα του περιλαμβάνουν τη συλλογή μικρών ιστοριών Dubliners και τα μυθιστορήματα Πορτραίτο του καλλιτέχνη 




  James Larkin
Ο Τζέιμς Λάρκιν ήταν ιρλανδός συνδικαλιστής ηγέτης και σοσιαλιστής ακτιβιστής. Μνημονεύεται στην κύρια οδό του Δουβλίνου (στην οδό O'Connell) για την αφοσίωσή του στα δικαιώματα των εργαζομένων. Το 1909 ο Jim Larkin ίδρυσε την Ιρλανδική Ένωση Μεταφορών & Γενικών Εργαζομένων, που τροφοδοτεί τους ανειδίκευτους εργάτες, οι λιμενεργάτες, οι εργαζόμενοι και τα εργοστασιακά χέρια, που ζούσαν σε συνθήκες μιζέριας στις φτωχογειτονιές του Δουβλίνου. 


Two Irish Ladies

Nickname: ‘The hags with the bags’




Βρίσκεται κοντά στη γέφυρα Ha'penny. Δύο κυρίες που ξεκουράζονται μετά από ψώνια για τις οικογένειές τους. Αντιπροσωπεύουν τις μέσες γυναίκες της πόλης.

 





 The Spire of Dublin
Nicknames: ‘The Stiffy at the Liffey’, ‘The Stiletto in the Ghetto’.






Έχει ύψος 121,2 μέτρα και ανεγέρθηκε στο παλιό σημείο του πυλώνα του Nelson, ένα μνημείο που είχε διαρκέσει πάνω από 150 χρόνια μέχρι που ανατινάχτηκε από τα πρώην μέλη του IRA το 1966.







                                                          

Famine Memorial


 
Βρίσκεται στο τελωνείο Quay και αφιερώθηκε  στους Ιρλανδούς που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν κατά τη διάρκεια του ιρλανδικού λιμού 19ου αιώνα. 









Phil Lynott
Nickname: ‘The Ace with the Base’.

Ο Phil Lynott ήταν ένας Ιρλανδός μουσικός ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε ως ιδρυτικό μέλος, κύριος τραγουδοποιός και frontman της ιρλανδικής ροκ μπάντας Thin Lizzy. Δυστυχώς πέθανε σε νεαρή ηλικία 36 ετών. Το 2005, το χάλκινο άγαλμα του Phil Lynott σε μέγεθος πραγματικό, αποκαλύφθηκε στην οδό Χάρι, δίπλα στη Grafton Street στο Δουβλίνο.






Oscar Wilde
Nickname: (Somewhat politically incorrect) ‘The Queer with the Leer’.


Ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας και ο βικτοριανός δραματουργός Oscar Wilde έγινε ένας από τους δημοφιλέστερους θεατρικούς συγγραφείς του Λονδίνου στις αρχές της δεκαετίας του 1890, ίσως πιο γνωστός για το έργο του ΄'The Importance of Being Earnest'' και το μοναδικό μυθιστόρημά του 'Η εικόνα του Dorian Gray'



Δεν υπάρχουν σχόλια: