Σελίδες

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Ιρλανδία - με μια ματιά


Η σημαία της Ιρλανδίας


Η σημαία της Ιρλανδίας αποτελείται από τρεις κάθετες λωρίδες, χρώματος πράσινου, λευκού και πορτοκαλί. Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στην Ιρλανδική σημαία αντιπροσωπεύουν τους καθολικούς (το πράσινο), τους προτεστάντες (το πορτοκαλί) και την αναγκαιότητα για ειρήνη και ενότητα μεταξύ τους (το άσπρο). Περισσότερα...






Ημέρα του Αγίου Πατρικίου (Saint Patrick's Day)


Η 17η Μαρτίου είναι ημέρα εθνικής αργίας και μεγάλων εορτασμών για την Ιρλανδία, καθώς έχει εδώ και πολλές δεκαετίες καθιερωθεί ως η ημέρα του Αγίου Πατρικίου.

Ο Άγιος Πατρίκιος ήταν Χριστιανός ιεραπόστολος βρετανορωμαϊκής καταγωγής και διέδωσε τον Χριστιανισμό στη χώρα κατά τον 5ο μ. Χ. αι.
Για να εξηγήσει το μυστήριο της μίας και ομοούσιας Αγίας Τριάδας χρησιμοποιούσε το τριφύλλι, ένα τοπικό φυτό αποτελούμενο από τρία φύλλα το οποίο στην ουσία είναι ένα, κατά τον ίδιο τρόπο που ο Πατέρας, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα μπορούν να είναι ξεχωριστές οντότητες και μια ταυτόχρονα. Σήμερα το τριφύλλι, ειδικά το σπάνιο «τετράφυλλο», θεωρείται ότι φέρνει τύχη και είναι το εθνικό λουλούδι της Ιρλανδίας.
Οι εορτασμοί σε ολόκληρο τον κόσμο περιλαμβάνουν παρελάσεις, φεστιβάλ και τα επονομαζόμενα «céilithe» (πάρτι με παραδοσιακή κέλτικη μουσική και χορό).
Είναι αξιοσημείωτο ότι η πρώτη παρέλαση για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου έγινε στην Νέα Υόρκη, τη δεκαετία του 1760. Περισσότερα...


Ο λοιμός της πατάτας στην Ιρλανδία (The Great Famine) και η μεγάλη μετανάστευση


Σήμερα, 33,3 εκατομμύρια Αμερικανοί (το 10,5% του πληθυσμού των ΗΠΑ) έχουν ιρλανδική καταγωγή, όταν στην Ιρλανδία ζουν 4,59 εκατομμύρια άνθρωποι. Ένας από τους βασικούς λόγους της μαζικής μετανάστευσης ήταν ο «λoιμός της πατάτας» στα τέλη της δεκαετίας του 1840, όταν πολλοί Ιρλανδοί αναγκάστηκαν να αναζητήσουν σωτηρία στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.
Η μεγάλη πείνα ξεκίνησε όταν ένας μύκητας κατέστρεψε τις σοδειές της πατάτας, από την καλλιέργεια της οποίας εξαρτιόταν μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ιρλανδίας για την επιβίωσή του, με αποτέλεσμα μια μεγάλη επισιτιστική κρίση, επιδημίες, χιλιάδες θανάτους και τελικά την αθρόα μετανάστευση προς τη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με ιστορικούς το μεταναστευτικό αυτό ρεύμα είχε κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτικές αιτίες εκτός από τις φυσικές. Περισσότερα...




Διάσημοι Ιρλανδοί


Η Ιρλανδία είναι γνωστή για την παραδοσιακή ιρλανδική μουσική της, το Book of Kells, αλλά και για τους συγγραφείς και ποιητές της, όπως οι: Σάμιουελ Μπέκετ, Τζορτζ Μπέρκλεϊ, Τζόναθαν Σουίφτ, Τζέιμς Τζόις, Τζορτζ Μπέρναρντ Σω, Όσκαρ Ουάιλντ, Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς, Λευκάδιος Χερν κ.ά.
Ο Έρνεστ Γουόλτον ήταν Ιρλανδός φυσικός που πήρε το βραβείο Νόμπελ στη φυσική για τη διάσπαση του ατόμου το 1951.
Στο χώρο της μουσικής, διακεκριμένοι Ιρλανδοί καλλιτέχνες είναι οι κιθαρίστες και τραγουδιστές Ρόρι Γκάλαχερ και Γκάρι Μουρ, ο Niall Horan του αγγλο-ιρλανδικού συγκροτήματος One Direction, τα συγκροτήματα The Cranberries, U2, Thin Lizzy και The Script, οι τραγουδίστριες και τραγουδοποιοί Sinead O’ Connor και Enya, καθώς και οι χορευτικές παραστάσεις Riverdance και Lord of the Dance του Michael Flatley . Περισσότερα...



Πηγές:







Δεν υπάρχουν σχόλια: