Σελίδες

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Galway - Αξιοθέατα

Το Γκάλγουεϊ, η 4η μεγαλύτερη πόλη της Ιρλανδίας, βρίσκεται στα δυτικά του νησιού, στην επαρχία Κόνοτ και τη διαρρέει ο ποταμός Κόριμπ. Ιστορικά αναφέρεται σαν οικισμός μετά τον 12ο αιώνα μ.Χ. και μετά  την επέλαση των Βίκινγκ στην περιοχή. Στους αιώνες που ακολούθησαν άκμασε χάρη στο εμπόριο κι έφτασε σε μεγάλη ανάπτυξη με την κατασκευή μύλων τον 19ο  αιώνα, αλλά αυτή σταμάτησε κατά την περίοδο του μεγάλου λιμού της Ιρλανδίας το 1846-48. Για πολλά χρόνια, το Γκάλγουεϊ ήταν το σημείο όπου πολλοί έφευγαν για μετανάστες στην Αμερική.
< font-family: "arial" , sans-serif;">
Η πόλη άρχισε να αξιοποιείται τουριστικά κατά τον 20ο αιώνα. Θεωρείται γνωστή και σαν  πανεπιστημιούπολη. Σήμερα το Γκάλγουεϊ αριθμεί 75.000 κατοίκους και φημίζεται για το πανέμορφο τοπίο του, τις πολυάριθμες, ζωντανές του παμπ και τα πλακόστρωτα, δαιδαλώδη σοκάκια του, όπου ανάμεσα στον ετερόκλητο πληθυσμό μπορεί κανείς να ακούσει την τοπική γαελική γλώσσα, αλλά και πολλές άλλες διαφορετικές γλώσσες λόγω των φοιτητών που ζουν στην περιοχή.
  
Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα μέρη που μπορεί κανείς να δει σ’ αυτήν την πόλη είναι:

Το Lynchs Castle, κάποτε σπίτι της πιο ισχυρής οικογένειας της πόλης, χτισμένο από ασβεστόλιθο και υπέροχο δείγμα γοτθικού, Ιρλανδικού στυλ, όπου μπορεί κανείς να δει ακόμη το οικόσημο.

Το Galway City Museum με περιοδικές και μόνιμες εκθέσεις που αναφέρονται στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.




Saint Nicholas Collegiate Church, τη μόνη Αγγλικανική εκκλησία στο Γκάλγουεϊ.




Spanish Arch και Caoċ Arch, οι δυο αψίδες που απέμειναν από το τείχος της πόλης στις όχθες του ποταμού Κόριμπ, που χτίστηκε για να προστατεύει τις αποβάθρες
Long Walk ονομάζεται ο περίπατος στη μια πλευρά των αψίδων.



Το National University of Ireland Galway (NUI Galway), με  διακεκριμένη φήμη για τη διδασκαλία και την έρευνα σε πολλούς τομείς των επιστημών και των τεχνών, καθώς  και των μελετών της Κέλτικης γλώσσας και κουλτούρας.



Eyre Square, ένα αστικό πάρκο στο κέντρο της πόλης του Γκάλγουεϊ.




Fishery Watchtower Museum, από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα τοπικής αρχιτεκτονικής, στεγάζει ενθύμια ψαρέματος, παλιές φωτογραφίες και προσφέρει υπέροχη θέα στον ποταμό Κόριμπ.


πηγές:

http://galwaycity.galway-ireland.ie/lynchs-castle.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: